Računalništvo v oblaku

 

Zasebni, javni ter hibridni oblak Obstajajo trije tipi računalništva v oblaku:

• Infrastruktura kot storitev (IaaS),
• Platforma kot storitev (PaaS) in
• Programska oprema kot storitev (SaaS).

Z uporabo infrastrukture kot storitve, uporabniki najamejo uporabo strežnika (toliko kot je potrebno v času najema) od enega ali večih ponudnikov računalništva v oblaku. Z uporabo platforme kot storitve, uporabniki najamejo uporabo strežnika in sistemske programske opreme za uporabo v njih. Z uporabo programske opreme kot storitve, uporabniki najamejo tudi aplikacijsko programsko opremo in podatkovne baze. Ponudniki računalništva v oblaku upravljajo infrastrukturo in platformo, na kateri tečejo aplikacije.

Končni uporabniki dostopajo do aplikacij v oblaku preko spletnega brskalnika ali enostavne namizne ali mobilne aplikacije, medtem ko so poslovna programska oprema in uporabnikovi podatki shranjeni na strežnikih na oddaljeni lokaciji. Zagovorniki trdijo, da računalništvo v oblaku omogoča podjetjem hitrejše delovanje njihovih aplikacij z izboljšanim upravljanjem in manj vzdrževanja ter omogoča hitrejšo prilagoditev virov za kritje nihanja in nepredvidljivih poslovnih povpraševanj.

Beseda “oblak” v informacijskem smislu, se vrti okoli izbire, ki Vam daje svobodo, da izberete, kako zagnati in koliko plačati za informacijsko tehnologijo. Oblak obsega številne rešitve in scenarije, vključno z zasebnim, javnim in hibridnim oblakom. Podjetje Pronid Vam lahko pomaga določiti Vašo strategijo oblaka, pomaga pri prehodu nanj ter upravljanju in podpori le tega.

Privatni oblak

Private cloudPrivatni oblak je rešitev, ki je primerna za posamezno organizacijo, ki si želi imeti svoj oblak. Vire za oblak lahko zagotavlja podjetje samo ali pa zunanji ponudnik. S privatnim oblakom je mogoče izkoristiti številne prednosti javnega računalništva v oblaku, vključno s samopostrežbo storitev, razširljivostjo in elastičnostjo, hkrati pa zagotavlja dodaten nadzor in možnosti prilagajanja. Nahaja se znotraj podjetja.

Javni oblak

Public cloudStrategija oblaka za eno organizacijo lahko pomeni premakniti določene storitve ali aplikacije zunaj podjetja, da se dobavijo in v celoti urejajo s strani tretje osebe, kot je e-pošta ali e-poštno filtriranje. V tem primeru se lahko podjetje odloči, da ne želi porabljati denarja ali časa za izvajanje in upravljanje teh okolij in se namesto tega odloči plačati takso na uporabnika. Ta scenarij je na splošno opredeljen kot javna rešitev v oblaku in pomeni, da organizaciji ni treba skrbeti za strojno ali programsko opremo, potrebno za opravljanje storitve.

Hybrid

Gre za kombinacijo zasebnega in javnega oblaka. Notranji viri ostanejo pod nadzorom kupca oz. odjemalca, zunanje vire pa priskrbi ponudnik storitev v oblaku. Občutljivi podatki so varno shranjeni pri odjemalcu, hkrati je podjetju na voljo skoraj neomejena skalabilnost javnega oblaka. Na ta način podjetja lahko rešijo nekaj problemov, ki zadevajo varnost in hkrati izkoriščajo prednosti javnega oblaka.